CA 19-9
CA 19-9 ir olbaltumviela, kas parasti nelielā daudzumā atrodas cilvēka asinīs.Šī marķiera līmenis asinīs var paaugstināties dažādu slimību gadījumā, tostarp aizkuņģa dziedzera, kuņģa, zarnu, aknu un žultsceļu sistēmas ļaundabīgo audzēju gadījumā.
Paaugstināts CA 19-9 līmenis bieži tiek konstatēts pacientiem ar progresējošu aizkuņģa dziedzera vēzi, un tas var būt palielināts arī citos vēža paveidos, piemēram, kolorektālā vai hepatobiliārā vēža gadījumā. Tomēr šī marķiera koncentrācija var būt paaugstināta arī labdabīgu slimību gadījumā, piemēram, hroniska pankreatīta, aknu cirozes, žultsceļu iekaisuma vai obstruktīvas dzeltes laikā. Dažkārt neliels CA 19-9 pieaugums novērojams arī citu labdabīgu orgānu slimību gadījumā. Ir zināms, ka nelielai daļai cilvēku ģenētisku īpatnību dēļ CA 19-9 vispār netiek izdalīts, tāpēc normāls līmenis ne vienmēr izslēdz slimības esamību.
CA 19-9 testu neizmanto vēža skrīningam veseliem cilvēkiem, jo šī marķiera koncentrācija var paaugstināties arī citos stāvokļos, un tas nesniedz pietiekamu specifiskumu. Testu galvenokārt izmanto, lai novērtētu pacientus ar aizdomām par aizkuņģa dziedzera vēzi vai lai uzraudzītu slimības gaitu un ārstēšanas efektivitāti. Gandrīz 80 % pacientu ar progresējošu aizkuņģa dziedzera vēzi ir paaugstināts CA 19-9 līmenis.
Zems vai normāls CA 19-9 līmenis nevar pilnībā izslēgt vēzi, īpaši, ja audzējs ir agrīnā stadijā vai ja pacientam nav ģenētiskas spējas izdalīt šo marķieri. Tāpēc CA 19-9 līmenis vienmēr jāvērtē kopā ar citiem diagnostiskiem izmeklējumiem un slimības simptomiem.