Vitamīni un minerālvielas
Vitamīns D
Normas vērtības: 30-100 ng/mL
Optimāla koncentrācija: 36-40 ng/mL
D vitamīna (25OH) trūkums rada vairākus riskus veselībai: sirds slimības, kaulu lūzumi, depresijas, vēzis u.c. Mūsu ķermenis prot radīt D vitamīnu, bet tikai, ar nosacījumu - ādu apspīd tieši saules stari. Ja uz ādas uzklāts krēms ar saules staru aizsardzību, D vitamīns ķermenī netiek radīts pietiekošā daudzumā. Samazināta spēja dabīgi veidot D vitamīnu ir gados vecākiem cilvēkiem.
SVARĪGI! Solārijs nestimulē D vitamīna produkciju.
Vasaras laikā uzkrātais vitamīns samazinās salīdzinoši ātri, un oktobrī tā trūkums jau var ietekmēt veselību. D vitamīna uzņemšana ar ikdienas pārtikas produktiem ir ierobežota – tikai ap 10%.
D vitamīna līmenis jānosaka vismaz 1x gadā. Ar ārstu jāsaskaņo terapijas ilgums un lietojamais preparāts (uztura bagātinātājs).
IeteikumsPēc terapijas noslēguma vai tās laikā, noteikti atkārtoti jānosaka D vitamīna līmenis, lai pārliecinātos par izvēlētās terapijas efektivitāti.