Uztura speciālista profesija
Publicēts: 21 05 2012
Profesijas standartsUztura speciālists ir augsti kvalificēta ārstniecības persona ar augstāko izglītību, kurš piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā. Uztura speciālists veic ar uzturu un pārtiku saistītos pētījumus, plānošanu un analīzi, organizē ēdināšanu bērnudārzos, skolās, stacionāros, pansionātos. Konsultē lielos sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumus. Uztura speciālists darbojas izglītības jomā, izglītojot gan ar uzturu saistītos studējošos, gan arī mediķus, skolniekus, studentus, pacientu asociācijas.
Uztura speciālista uzdevumi :
1. Savākt un apkopot medicīniskās vēstures datus – esošās un bijušās saslimšanas, nozīmētās diētas, medikamentu vai pārtikas produktu nepanesību.
2. Analizēt psihosociālo datu saistību ar pacienta saslimšanu – izglītība, ēšanas paradumi, ēdienu gatavošanā izmantotās tehnoloģijas, fiziskās aktivitātes.
3. Savākt uztura anamnēzi – dati par apetīti, tās izmaiņām, zobu stāvokli, iespējamiem uzsūkšanas traucējumiem, uzturvielu trūkumu, uztura bagātinātāju lietošanu.
4. Veikt pacienta klīnisko apskati, izvērtējot iespējamo uzturvielu trūkumu.
5. Mērīt antropometriskos rādītājus (auguma garumu, svaru, tauku krokas biezumu) un izvērtēt svara izmaiņas pēc diētas.
6. Nozīmēt un izvērtēt pacienta bioķīmiskās analīzes.
7. Nozīmēt pacientam nepieciešamo diētu.
8. Novērtēt pacienta , viņa ģimenes zināšanas par veselības veicināšanu un saglabāšanu.
9. Izglītot pacientu un viņu ģimeni par veselību veicinošu un saglabājošu aktivitāšu nepieciešamību (kaitīgu paradumu atmešana, ēšanas paradumu pārskatīšana, fizisko aktivitāšu tradīcijas ģimenē, īpaša piesardzība to saslimšanu aspektā, kuras ģimenē ir iedzimtas – cukura diabēts, ateroskleroze u.c.)
10. Veikt pacientu izglītošanu dažādu veselību uzturošo procedūru veikšanā – glikozes līmeņa uzraudzība un maizes vienību aprēķināšana.
11. Izstrādāt ēdienkartes atbilstoši jaunākajiem uztura zinātnes ieteikumiem.
12. Sekot, lai pacienti, kuriem ir speciālas vajadzības uzturā (pārtikas alerģijas u.c.) saņemtu precīzi noteikto diētu.
Uztura speciālista jomas:
1. Sportistu uzturs;
2. Uzturs grūtniecības un zīdīšanas laikā;
3. Vecu cilvēku uzturs;
4. Gremošanas orgānu slimnieku uzturs;
5. Vielmaiņas slimības;
6. Nieru slimības;
7. Sirds slimības;
8. Hipertensija;
9. Locītavu slimības;
10. Vairogdziedzera slimības;
11. Nervu slimības;
12. Ādas slimības;
13. Anēmijas;
14. Audzēji;
15. Iegūtais imūndeficīta sindroms;
16. Uztura alerģijas;
17. Mākslīgā barošana;
18. Zobi un uzturs;veģetārais uzturs;
19. Badošanās;
20. Acu slimības;

MFD Veselības grupas Medicīniskā firma SIA „Dziedniecība” sāka savu vēsturi vairāk kā pirms 50 gadiem kā ambulatora veselības aprūpes iestāde. Uz šo brīdi MFD ir viena no lielākajām daudzprofila veselības aprūpes iestādēm, kas sniedz plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus vairāk kā 400 000 pacientu dažādās vietās visā Rīgā un Latvijā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un izcilo ārstu pieredzi, MFD pamatmērķis ir rūpēties par iedzīvotāju veselību, nodrošinot savlaicīgu slimību profilaksi, kā arī sniedzot efektīvus diagnostikas un ārstēšanas pakalpojumus.